Monday, April 6, 2015

Peti #114 : Ayam Masak Kicap Bersama Kacang Panjang

Assalamualaikum. Alhamdulillah dah masuk minggu baru hari ni.

Belanja gambar dulu.





Saya akui saya jarang buat entri tentang  masak-masak. Lagi pula saya ni tidaklah rajin memasak. Lagipun kalau memasak, kebiasaannya memang menu yang sama saja.  Al-maklumlah suami saya agak memilih bab-bab makan. Tahap ke'teror'an pun masih amatur lagi.
Hehehe...

Menu biasa di rumah adalah singgang ikan. Singgang Ikan Tongkol, Singgal Ikan Selayang, Singgang Ikan Selar. Selain dari tu Tom Yam Campur, Ikan Goreng, Sup Ayam, Sup Daging atau masakan berkicap. Budu dan ulam memang wajib ada kat rumah. Kalau bab-bab kari, kurma, masakan mamak memang suami saya tak makan sangat. Tekak dia tak boleh nak masuk. Kalau tanya saya, semua saya bedal je...

Jadi hari ni nak share resepi ayam je lah. Malas nak cerita panjang2. Resepinya simple sangat. Tapi serius, rasanya sedap jugak lah. Kalau suami saya kata ok dan laju je dia makan tu, maknanya boleh la tu. Sesuai lah dengan orang macam saya yang 'terlebih rajin dan pandai memasak' ni. 


BAHAN-BAHAN
(untuk 2 orang makan, sebab kat rumah tu saya dan suami je yang makan, anak kecil lagi)

* Separuh dada ayam (dipotong dadu / hiris nipis kecil-kecil)
* 1 ulas bawang kecil - dimayam
* 1 ulas bawang besar - potong bulat
* 3 ulas bawang putih - dititik / dimayam (ikut suka)
* 2 batang kacang panjang - potong seinci
* 1 ulas lada besar - potong serong
* Minyak masak untuk menumis (anggaran 5 sudu makan)
* Kicap secukup rasa (saya guna kicap soya manis)
* Air (anggaran separuh cawan)
* Garam secukup rasa
* Serbuk perasa


CARA-CARA 

1. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak.
2. Bila minyak dah panas, tumiskan bawang putih dan bawang kecil sehingga naik bau.
3. Masukkan dada ayam, goreng sehingga kering air ayam.
4. Masukkan kira-kira 3 sudu besar kicap (kalau suka pekat, lebihkan kicap). Gaul rata.
5. Masukkan air. Kalau suka kuah lebih, masukkan air banyak sikit ye. Biarkan seketika biar sebati.
6. Masukkan bawang besar dan lada besar, kacau dan biarkan seketika.
7. Dah nak hampir masak tu masukkan kacang panjang, garam secukup rasa dan serbuk perasa (kalau suka) secukup rasa. Biar seminit kemudian tutup api. Siap!


Sekian, masakan cepat siap dari saya. Mudah aja sebenarnya. Kalau dah malam2 taktau sangat nak makan nasi dengan apa, boleh la masak macam ni. Kalau takde kacang panjang, boleh buat ayam masak kicap je. Memang bahan-bahan yang basic sangat, yang memang sentiasa ada kat rumah kan. :-)

Cuba jangan tak cuba!